Thursday, August 27, 2009

JuaDaH BerBuKa KU YaNG SimPLe

cucur bilis

harini daku berbuka dengan juadah yang teramat la simple..cucur bilis..hehe..alkisahnye harini ibuku memasak lauk yang memang daku xsuka nak makan..lauk sambal kicap hati..tapi ade lagi satu lauk yang memang membuka selera ku(nak cakap fav 2 xla..tp daku suke..)sambal tempoyak daun2(aku je yg pggl lauk nie camni sbbnye byk sgt daun2 yang ade)name sebenar sambal tempoyak nie xla pulak aku taw..
ni la sambal tempoyak daun2

tambahan pulak harini memang xmasak juadah yang lain..cadang dihati nak buat kueh karipap ngan roti jala, xpon kaya ball..tapi bila gastric da datang, sume keje nak buat sure tak jadi..ibu plak sangat penat katanya harini..sebab 2 la xmasak ape2..nak pegi bazar, ari nga ujan lebat..ntah bile nak bentinye..pikir blk nanti nak buka pose xkan nx makan nasi..mesti tak lalu punye.sure kuar balik..umm..ade sambal tempoyak.sambal tempoyak makan dengan ape sedap ea...tengah berpikir-pikir sambil duduk atas kerusi, tyme 2 ternampak pulak ibu ngah pegang tepung yang baru beli pagi td tuk disimpan dalam almari..haa..akal pikiran ku suda kembali..mau buat cucur bilis..makn ngan tempoyak..sedap2..hehe..
pon berkata pada ibu"ibu, bagi la tepung 2.xpayah simpan.deq'a nx bwt cucur bilis arr..makan ngan sambal nie..sedap an"
si ibu pon menjawab"skati ko la deq'a..ko yang nak makan.bwt la pape pon..ibu maleh nak masak arini"
daku pon bancuhla cucur bilis nie tok makan di makan ngan sambal tempoyak tok berbuka nanti...rasenye harini arr terasa mcm sangat nikmat berbuka..makanan yang kena pada selera daku..walau simple tapi tetap membuka selera

4 comments:

Azrie Ghazali said...

lame x makan coqkodoq...
terliuq tgk...

coke-kren said...

cian...
kan da ade lesen, nek la keta g bazar...
ha...

muttaqin said...

sambal tempoyak..
perh.. terliur gak~
nk kne cari jgk ni..
tuk berbuka..
huhu~

Cutiesifa said...

sedapnya cucr bilis..
lama dah x buat..
teringin lak pulak bulan2 pose ni..