Thursday, July 29, 2010

KeK

akhirnya..DONE!!!! 
ciksara buat kek coklat kukus..hihi..tetiba plak tekak ni rasa nak makan kek plak kan..nak pegi beli kek kat Secret Recipe duit memang da xde..bak kata orang, da pokai..Alang2 tadi pegi teman pakcik 2 pergi tesco, teros jela beli bahan2 tok buat kek..hee~~
Act bukan la pandai pon buat kek ni..tp klu da slalu buat, jadi pandai la kan..bahan2 nye pon ciksara da hafal dalam pale otak ni...ramai je yang slalu tnye resepi kek ni sebab tersangat la senang nak buat..=)
ciksara suke wat kek yg paling senang skali..orang malas kan..sure la nx buat sumthing yang senang ajer..hikhik...KEK COKLAT KUKUS...senang jer wt kek ni..sedap pon yer jugak kan..
esok da arr ade test..sempat lagi ciksara wat kek kn..study nye tak lagi..hadoiiii...sok jwb la soklan 2 dengan jawapan2 kek yer...hehe..=)
hamek la resipi kek nie..
Kek Coklat Kukus CikSara..=)

bahan2..
bahan A
1cawan tepung gandum
1cawan tepung naik sendiri
1cawan serbuk koko
1sudu bicarbonate soda

bahan B
1cawan gula halus
2 @ 3 biji telur(ikut saiz telur)
1cawan susu pekat manis
1 cawan minyak jagung/minyak masak
1sudu esen vanila
1cawan air panas

Topping
250g coklan masakan
3sudu besar whipping cream/susu cair
3sudu besar butter


cara membuatnya..

1. ayak bahan A dan asingkan
2. pukul gula dan telur sehingga kembang..kemudian masukkan esen vanila
3. campurkan susu pekat manis dan kacau sehingga adunan sebati. selepas itu masukkan minyak dan kacau sehingga adunan menjadi sebati.
4. campurkan bahan A sedikit demi sedikit dan kacau sehingga rata.
5.akhir sekali, masukkan air panas dan kacau hingga ia sebati.
6. masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama 1jam 45minit...
7. untuk buat topping, panaskan sume bahan.bila nampak coklat nak cair, tutupkan api dan terus mengacau hingga coklan dan bahan lain sebati.dan tuangla kat atas kek 2..=)

(ni yang ade topping..kek yg ciksara buat ari 2)



mlm ni mls nak wat topping dye..hikhik

3 comments:

LuVidA^^ said...

sedapnye.. nk salin la resipi niar

r-mean said...

beznya..coklat kukus eh namaya..baru tau..hehe

edaolala said...

thanks untuk resepi :D