Saturday, April 27, 2013

Kisah Seorang Aku : #Part 1 - Emosi

Mustahil bagi aku untuk melangkah keluar dan berlari jauh dari kepompong yang mengikat aku. Aku mahu melangkah jauh keluar dari kepompong, keluar dari sangkar emas yang menyelutupi kepompong. Tapi aku masih disini sambil membina empayar yang akan berkembang. Aku tersenyum sinis...

Bila aku sendiri, secara automatiknya akan aku imbas segala kisah zaman silam. kisah cinta, persahabatan, kasih sayang, kebencian, kegembiraan, kesakitan akibat ditinggalkan, kisah dimana aku mula bangkit tanpa manusia-manusia disekelilingku sedari.

Emosi,
Kadang kadang dia menyusahkan diri
Meniti hari mendamba pekerti
Harus mengawalnya dari memakan diri....

Kesakitan masa lampau menjadikan emosi ku membuak buak meronta untuk membenci. Emosi dimana kadangkala aku gembira ketawa, marah membenci sedih menangis. Aku tutup hati jiwa raga dari dibelenggu perasaan yang tidak diundang. Tolong, jangan rosakkan emosi dengan sesuatu perasaan yang tidak diundang. 

kesakitan itu yang menjadikan emosi tidak stabil. menjadikan hati keras untuk berhadapan dengan jalan yang nyata. Aku campakkan emosi jauh ke dasar laut untuk aku bangkit semula dan teruskan hidup tanpa ada segala keraguan dalam diri.

Ada sesuatu yang tidak kena dengan hati. ada sesuatu yang tidak kena dengan diri. Termenung jauh, cuba mengawal emosi dari memakan diri. Baiklah, sila bangkit dari masa silam. sila bangkit untuk terus maju kehadapan. Ingat jangan biarkan emosi membelenggu diri jika aku mahu terus berjaya. Tapi renungan masa silam menjadikan aku kembali beremosi...

-aku bawak pergi jauh hati dari emosi-
cont...

1 comment:

Anonymous said...

R u ok sara?